12 tips til meg selv som førsteårsstudent

1. Du trenger mest sannsynlig ikke alle pensumbøkene. Sett deg grundig inn i beskrivelsen av emnet og hva som er læringskravene før du brenner opp alt stipendet på Akademika. Du kommer til å spare både penger og frustrasjon.

2. De to koppene med kaffe du unner deg fra caféen hver dag blir dyre i lengden. Du er på skolen ca 270 dager i året. To kopper kaffe hver dag koster deg rundt 8000 i året. Kjøp den presskannen først som sist, og unn deg heller en ekstra god kaffe fra matbutikken. Du kommer forresten aldri til å skjønne greia med te, så slutt å pin deg gjennom store kopper med beskt, varmt vann.

3. Få inn matpakkerutinen så fort som mulig. Er den ikke på plass det første semesteret, kan du banne på at den ikke er på plass det åttende semesteret heller. Bruk pengene du sparer på mat og kaffe på å reise.

4. Du vil ikke få like mye ut av alle forelesninger. Noen ganger er det like greit å sette seg inn i temaet på egenhånd. Det er ok. Men gi for all del foreleseren en sjanse før du bestemmer deg for å droppe alle i hele faget, forelesere kan også ha dårlige dager.

5. Vær sulten på ny kunnskap. Både den som er studierelatert og den som ikke er det. Det å kunne redegjøre for hvordan enhver av de seks konene til Henrik VIII døde, fungerer alltid dersom samtalen går i stå. I tillegg vet du aldri når du får bruk for et båtmannsknop.

6. Du er verken musikalsk eller kunstnerisk, så slutt å lat som at du er det. Du er ikke glad i langstrekkelige møter eller teambuilding. Se etter andre måter å jobbe på hvor du får utløp for det du kan og det du er flink til.

7. Ikke frykt engelsk pensum. Lær deg å elske det. Sett deg som mål å lære nye engelske fremmedord hver gang du leser det. Og for all del: Lær deg å uttale dem korrekt.

8. Å ta en øl på studentpuben er fryktelig hyggelig, men det at ølen er så billig betyr ikke at det å kjøpe ti stykker av den nødvendigvis er en god idé.

9. Oppdag betydningen av det å kunne snakke foran en større forsamling tidlig. Og dropp den nervøsiteten først som sist. Du kommer til å takke deg selv på et senere tidspunkt.

10. Lær deg hvem Sir Ken Robinson er. Han har mye fornuftig å komme med når det gjelder læring. Sjekk også ut Carl Sagan, du kommer til å elske ham. Og ikke glem P.G Wodehouse.

11. For guds skyld, slutt å vær så hard mot deg selv. Ikke gå i den fellen hvor alt er nødt til å være perfekt for å bli gjort. Og ta det rolig når det gjelder bekymringer. Det gir deg bare rynker.

12. Alle du møter har noe å lære deg. Ja, jeg mener absolutt alle. Vær åpen. Lytt, lær og voks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s